Colectarea apei pluviale – Metodă ecologică de asigurare a apei pentru irigații

colectarea apei pluviale

Apa de ploaie este o resursă gratuită oferită de natură. Colectarea și folosirea ei ulterioară reprezintă o idee bună și ușor de pus în practică, având în vedere că un astfel de sistem poate fi realizat de către oricine prin investiții minime. Folosirea apei pluviale, în special pentru irigarea grădinilor, este potrivită pentru mediul climatic din România, unde perioadele de ploaie abundentă sunt urmate de săptămâni de secetă și temperaturi ridicate. Prin utilizarea acestei resurse se poate asigura o recoltă bogată, fără a se cheltui bani în plus pentru apa de la rețeaua centralizată.

În continuare, vei descoperi care sunt avantajele colectării apei pluviale și vei afla câteva metode ușor de pus în practică pentru folosirea acestei resurse naturale gratuite.

Cuprins:

  1. Avantajele colectării apei pluviale
  2. Colectarea apei pluviale – Metode ușor de pus în practică

1. Avantajele colectării apei pluviale

În multe zone cu climă preponderent caldă pe timpul verii și cu ierni umede, colectarea și folosirea apei de ploaie sau a celei provenite din topirea zăpezii sunt procedee foarte des întâlnite. Astfel de sisteme pot asigura, în funcție de capacitatea rezervorului, un procent apropiat de 100% din cantitatea de apă necesară unei gospodării. Principala zonă de folosire a apei de ploaie este cea de irigație, dar aceasta poate fi folosită și la adăparea animalelor sau chiar la furnizarea apei menajere prin montarea unui sistem de filtrare.

Avantajele unui sistem de colectare a apei pluviale sunt evidente pentru orice persoană preocupată de folosirea inteligentă a finanțelor proprii, dar și de protejarea mediului înconjurător. Printre aceste avantaje se numără:

  • Este o resursă gratuită, prin folosirea ei micșorându-se, în mod substanțial, factura la apa curentă;
  • Apele pluviale sunt, în general, lipsite de poluanți care ar putea dăuna culturilor agricole;
  • Prin colectarea ei este îndepărtată de zonele adiacente construcțiilor, protejându-se astfel fundația acestora;
  • Apa de ploaie colectată în rezervoare subterane sau supraterane poate reprezenta o rezervă când rețeaua centralizată nu funcționează;
  • Prin folosirea acestei resurse se contribuie la protejarea mediului înconjurător, deoarece este regenerabilă.

Ținând cont de aceste avantaje și de faptul că un astfel de sistem nu necesită modificări importante ale construcțiilor, ar fi o investiție bună ca un astfel de proiect să fie pus în practică de cât mai mulți proprietari de case la curte.

2. Colectarea apei pluviale – Metode ușor de pus în practică

Un sistem de colectare a apei pluviale poate fi realizat de către oricine, având în vedere că cea mai importantă parte a acestuia este deja disponibilă. E vorba despre acoperișul clădirilor care are montat, de cele mai multe ori, un sistem de adunare a apei de ploaie prin intermediul jgheaburilor și burlanelor. Rămâne de adăugat doar partea de păstrare și de distribuire ulterioară a apei.

În această privință există trei soluții, fiecare cu avantaje și dezavantaje:

  • O primă metodă ușor de pus în practică este așezarea unui recipient direct la burlan și distribuirea apei la nevoie prin intermediul unor conducte sub acțiunea forței gravitaționale. Avantajul acestui mod de colectare este investiția minimă necesară. Dezavantajele sunt reprezentate de aspectul inestetic al soluției, dar și de cantitatea limitată de apă ce poate fi înmagazinată. În plus, sistemul nu funcționează bine iarna, atunci când apa poate să înghețe și să-l distrugă;
  • O altă metodă la îndemână este preluarea apei de la burlane și deversarea printr-o conductă într-un mic iaz artificial, unde va fi păstrată până când va fi necesară. În acel moment apa va fi pompată cu ajutorul unui hidrofor și va fi folosită acolo unde va fi nevoie. Dezavantajele acestei soluții sunt utilizarea unui spațiu destul de întins pentru realizarea lacului, evaporarea unei cantități de apă însemnată în zilele călduroase și posibilitatea contaminării apei din punct de vedere chimic sau biologic;
  • Soluția cea mai eficientă este realizarea unui cămin subteran din tuburi de beton pentru construirea unei fântâni. Avantajele sunt posibilitatea înmagazinării unei cantități mari de apă, păstrarea acesteia în condiții ideale de temperatură și de puritate și investiția mică necesară achiziționării tuburilor de beton, care pot fi alese la diferite diametre, în funcție de nevoi. În plus, un astfel de sistem va rezista zeci de ani, fără a fi necesare investiții suplimentare pentru întreținere sau reparații.
tub fantana boma prefabricate

Vezi mai multe detalii

În concluzie, sistemul de colectare a apei pluviale ar trebui să fie cât mai des folosit de către orice persoană care dorește să profite de bunătatea naturii, dar și să o protejeze în același timp.

Surse foto:

Shutterstock.com