Fosa septică din tuburi de beton – Soluție facilă de introducere a canalizării

fosa septica din tuburi de beton

Canalizarea reprezintă o utilitate esențială pentru obținerea unui confort minim în orice casă. Dacă pentru locuitorii de la orașe există soluția canalizării centralizate, în multe localități rurale, dar și în cartierele noi de la marginea centrelor urbane, acest lucru este necesar. În acest caz, cea mai bună soluție este construirea unei fose septice, care să preia în condiții sanitare optime apele uzate și reziduurile menajere.

Acestea, sub acțiunea bacteriilor anaerobe, se transformă în materii solide nepericuloase, iar excesul de lichid se deversează în sol, fără a se înregistra o contaminare a pânzei freatice. Dintre numeroasele soluții tehnice pentru finalizarea unui astfel de proiect, cea mai simplă de pus în practică este construirea unei fose septice din tuburi de beton, mai ales că nu necesită o investiție substanțială și nici cunoștințe tehnice aprofundate.

Pentru a înțelege mai bine cum se construiește o fosă septică din tuburi de beton și cum se întreține optim, citește acest articol și pune în practică ideile.

Cuprins:

  1. Cum se construiește o fosă septică din tuburi de beton
  2. Întreținerea fosei septice din beton pentru eficiență maximă

1. Cum se construiește o fosă septică din tuburi de beton

O fosă septică obișnuită are două componente principale, care, împreună, funcționează ca un sistem ce permite folosirea ei o perioadă lungă de timp, fără a apărea necesitatea golirii. Cele două componente principale sunt reprezentate de un rezervor de retenție, care are rolul de a prelua conținutul canalizării și de a permite o sedimentare a materiilor solide.

Substanțele lichide se vor ridica la suprafață și vor fi dispersate prin intermediul celei de-a doua componentă, și anume, câmpul de drenaj. Pentru o folosire mai corectă a sistemului, este posibilă instalarea unei fose bicamerale din beton, în acest fel prelungindu-se și mai mult perioada de utilizare până la apariția necesității vidanjării.

Realizarea fosei septice poate fi făcută și de către persoanele care nu dețin cunoștințe aprofundate în domeniul instalațiilor. Primul pas este efectuarea unei scheme, unde să apară clar dimensiunile adecvate, ce trebuie să fie în concordanță cu numărul persoanelor care locuiesc în casa respectivă. Schița va fi folosită și pentru crearea unei liste de materiale necesare:

  • un număr de tuburi prefabricate de beton pentru fântână (între 2 și 8 tuburi, în funcție de dimensiunea sistemului);
  • conducte de plastic pentru canalizare (cu diametrul de minim de 200 mm);
  • soluție de hidroizolație, pentru realizarea îmbinărilor între tuburi;
  • tub perforat de drenaj, pentru disiparea materiei lichide.

Urmează efectuarea celui de-al doilea pas – construirea rezervorului de retenție prin așezarea tuburilor de beton pe verticală, hidroizolându-se îmbinarea între tuburi și fundul rezervorului. În partea superioară a rezervorului se va monta o țeavă care preia materia lichidă și o duce spre câmpul de drenaj.

Ultima etapă este reprezentată de montarea câmpului de drenaj, care se face prin săparea unor șanțuri la o adâncime de cel puțin 70 de cm. Tubul de drenaj perforat va fi așezat pe fundul șanțurilor, pe un pat din piatră spartă, dimensiunile lui fiind de minim 5 metri pentru fiecare persoană ce va folosi sistemul. Nu trebuie uitată nici asigurarea unei aerisiri corespunzătoare, care să permită funcționarea fără probleme a canalizării.

tub fantana boma prefabricate

2. Întreținerea fosei septice din beton pentru eficiență maximă

Pentru utilizarea unei fose septice în bune condiții, este necesară luarea unor măsuri de siguranță. Scopul lor este evitarea vidanjării la perioade scurte de timp și a degradării unor componente.

Câteva sfaturi utile sunt de folos pentru o persoană dornică să construiască un astfel de sistem:

  • Nu se recomandă aruncarea în toaletă sau la chiuvetă a obiectelor solide, cum ar fi hârtia, vata, scutecele etc;
  • Grăsimile și uleiurile pot dăuna bacteriilor anaerobe din fosă, iar din acest motiv, acestea ar trebui să fie aruncate la gunoi, nu la chiuvetă;
  • Controlarea cantității de apă care intră în fosă este esențială, deoarece, dacă aceasta este în exces, tratarea anaerobă a resturilor este pusă în pericol;
  • Folosirea unor substanțe speciale pentru tratamentul foselor septice la intervale regulate de timp;
  • Plasarea elementelor fosei în locuri necirculate de automobile, care ar putea deteriora componentele acesteia.

În concluzie, instalarea unei fose septice din tuburi de fântână reprezintă o soluție ideală pentru cei care vor să aibă la dispoziție un sistem propriu de canalizare eficient, ușor de montat, care să fie realizat printr-o investiție cât mai mică.

Surse foto:

Shutterstock.com